Fondet er et kombinasjonsfond av aksjer og rentepapir som investerer hovedsakelig i nordiske selskaper, og passer for deg som har et langsiktig perspektiv på sparingen din.
Månedsrapport for Eika Balansert
Eika Balansert er et internasjonalt kombinasjonsfond som investerer i aksjer og rentepapirer. Fondet investerer i aksjer som er notert på børs eller regulerte markedsplasser i Norge og Norden. Rentepapirene har varierende kredittrisiko og løpetid.
Fondet hadde en avkastning på 1,49 % juli måned. Det er 0,77 % svakere enn sin referanseindeks som består av 50 % VINX Benchmark Cap NOK NI og 50 % NORM. Fondet har en avkastning på 9,22 % hittil i år.
Eika Balansert Makro:
Det globale aksjemarkedet endte opp 1,8 % i juli. Månedens to første uker var sterke, men ble fulgt av en liten tilbakegang fra midten av måneden. Det amerikanske markedet (S&P500) steg +1,2 %, Tyskland steg +1,5 %, Storbritannia endte opp +2,5 %, mens Frankrike endte marginalt i pluss, opp +0,8 %. I Asia var Australia (S&P/ASX 200) sterkt, opp +4,2 %, mens Japan (Nikkei) og Hong Kong (Hang Seng) falt henholdsvis -1,2 % og -1,0 %. Alle tall i lokal valuta. Norske kroner svekket seg -2,0 % mot dollar, slik at markedsavkastningen målt i norske kroner endte litt høyere enn i lokal valuta.
Den amerikanske konsumprisindeksen kom inn under forventning i juli og negativ på månedsbasis, noe som var kjærkomne nyheter etter høyere inflasjonstall i første kvartal. Mye tyder på at trenden i inflasjonen nå er så positiv at FED vil gjøre sitt første rentekutt i løpet av høsten, noe sentralbanksjefen igjen indikerte på rentemøtet i slu*tten av måneden. Realisert amerikansk BNP holder seg fortsatt sterkt, men samtidig viser realtidsdata og spesielt surveydata tegn til svekkelse, slik at det forblir et åpent spørsmål om normaliseringen etter pandemi og inflasjonssjokk ender i en soft landing eller en resesjon. Inflasjonstallene fungerte uansett som en trigger for en reversjon i markedet, med en korreksjon i teknologi og AI-relaterte temaer etter et voldsomt run gjennom første halvår.
Oljeprisen har hatt en svak utvikling og falt 7 USD sist måned. Dette har vært drevet av høyere lagertall enn ventet og frykt for resesjon som igjen vil gå ut over etterspørselen. Uroen i Midtøsten har økt de siste ukene, men dette har ikke hatt stor innvirkning på oljeprisen så langt. Skulle dette skje er det stor usikkerhet om OPEC er klar for til å kutte tilbudet ytterligere.
Eika BalansertAksjer
Norge
Kongsberg Gruppen la frem tall for andre kvartal i starten av juli som var bedre enn forventet. Selskapets marginer overasket på den positive siden i alle segmenter til tross for endring i produktmiksen. I tillegg fremsto ledelsen komfortable med overgangen til den nye missil-fabrikken på Kongsberg som skal dra marginene videre oppover i årene fremover. Kongsberg Gruppen endte opp hele 25,98 % i juli.
Tomra leverte også bedre resultater enn markedet forventet i årets andre kvartal. I tillegg til å ha solgt flere maskiner enn ventet på eksisterende kontrakter, startet de leveranser til Østerrike før tiden. I tillegg til sterke tall, løftet selskapet fremtidsutsiktene (guidingen) for fullåret 2024. Aksjen endte opp 41,12 % i juli.
DNB leverte også bedre enn ventet drevet av investerings banken. I tillegg rapporterte selskapet om marginal utlånsvekst år over år, samt lave utlånstap. Aksjen endte opp 7,53 % i juli.
Norsk Hydro leverte svakere resultater enn ventet i årets andre kvartal. Dette var drevet av svakere resultat i Extruded Solutions. I tillegg til svakere resultater, tok selskapet ned sine estimerte fremtidsutsikter for fullåret og aksjen endte ned 9,17 % i juli.
Norwegian Air Shuttle kom med et negativt resultatvarsel rett for fremleggelsen av tall for årets andre kvartal. Svakere booking tall sier selskapet skyldes blant annet; fint vær i Norge, svakere norsk krone og smalere lommebok blant konsumentene. Aksjen ble sendt ned 10,14 % i juli.
Norden
Den største positive bidragsyteren i juli var transportselskapet DSV som var opp 23 % målt i norske kroner på bakgrunn av en økt sannsynlighet for å vinne frem i budkampen om DB Schenker. DSV har historisk vært svært dyktige på å skape aksjonærverdier gjennom oppkjøp, og DSV er nå en av få gjenstående budgivere.
Det svenske industriselskapet Addtech leverte en sterk rapport for andre kvartal og ble sendt opp hele 34 % i juli. Vi brukte denne styrke i aksjen til å redusere posisjonen noe. Videre leverte det finske industriselskapet Konecranes også en sterk rapport og ble belønnet med en oppgang på 27 %. Estimatene for lønnsomheten i 2025 har løftet seg betydelig for Konecranes, noe som gjør at prisingen fortsatt ser attraktiv ut.
Den største negative bidragsyteren i juli var Novo Nordisk som falt 6 % målt i norske kroner. Nedgangen kom dels på bakgrunn av sterk avkastning hittil i år, men også grunnet lovende data i tidligfase på et fedmelegemiddel fra Roche. Dette legemiddelet har fortsatt mange år til det potensielt kan være i markedet, og vi benyttet anledning å øke posisjonen i Novo Nordisk.
Eika BalansertRenter
Det norske High Yield-markedet hadde en god kursutvikling i juli. Mens norske pengemarkedsrenter har vært stabile siste måned, har lange renter har falt både i Norge og internasjonalt.
Vinnere
- Tomra Systems +41,13 %
- Kongsberg Gruppen +25,98 %
- DSV Panalpina A/S +23,06 %
Tapere
- Norwegian Air Shuttle ASA -10,06 %
- Norsk Hydro ASA - 9,2 %
- Novo Nordisk A/S - 6,00 %
*) Hittil i år i Markedskommentar fra forvalter tilsvarer siste dag i forrige måned.
Viktig informasjon
Innholdet på disse sidene er markedsføring og må ikke oppfattes som personlig rådgivning. Det er kun våre autoriserte rådgivere som kan gi personlig rådgivning. Hvis du ønsker rådgivning fra en av rådgiverne våre kan dubooke møte her.
Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det er knyttet risiko til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før tegning oppfordres det til å lese fondenes nøkkelinformasjon og prospekt.
Informasjon om fondenes investeringsmandat og risiko finner du i det enkelte fonds prospekt og nøkkelinformasjon som er tilgjengelig på våre nettsider.
Oversikt om fondenes kostnader finner du her.